Reconstructia Mamara

Ce este reconstructia sanului?

Reconstructia sanului este realizata prin mai multe tehnici de chirurgie plastica care incearca sa restabileasca forma, aspectul si marimea aproape normale ale sanului dupa mastectomie.


Frumusete pentru viata

 • Imbunatatirea aspectului Dvs cu ajutorul sanului reconstruit
 • Reconstructia sanilor este un procedeu recompensator fizic si emotional pentru o femeie care a pierdut un san din cauza cancerului sau a altor conditii. Crearea unui nou san poate imbunatati dramatic imaginea Dvs. de sine, increderea si calitatea vietii. Desi chirurgia poate crea un san cu aspect relativ natural, un san reconstruit nu va arata sau nu se va simti niciodata exact la fel ca sanul care a fost eliminat.

Este potrivit pentru mine?

Reconstructia sanului este o procedura individualizata. Ar trebui sa o faceti pentru Dvs, nu pentru a indeplini dorintele altcuiva sau pentru a incerca sa va suprapuneti unei imagini ideale.

Reconstructia sanului este o optiune buna pentru Dvs., daca:

 • Sunteti capabila sa faceti fata cu bine diagnosticului si tratamentului
 • Nu aveti conditii medicale suplimentare sau alte boli care pot afecta vindecarea
 • Aveti o perspectiva pozitiva si obiective realiste pentru restabilirea sanilor si reconstructia imaginii corporale

Reconstructia sanului implica de obicei, mai multe proceduri efectuate in mai multe etape. Se poate:

 • Incepe in acelasi timp cu mastectomia, sau
 • Poate fi amanata pana cand apare vindecarea dupa mastectomie si recuperarea dupa tratamentele suplimentare pentru cancer.

Este important sa va simtiti pregatita pentru ajustarea emotionala implicata in reconstructia sanului. Poate dura ceva timp pana sa acceptati rezultatele reconstructiei sanului.


Ce sa te astepti in timpul consultatiei?

Succesul si siguranta reconstructiei sanului depinde foarte mult de sinceritatea complete a dvs din timpul consultatiei. Veti fi intrebata de strarea de sanatate, dorintele si stilul de viata ale dvs.

Fiti pregatiti pentru a discuta:

 • De ce vreti o interventie chirurgicala, asteptarile dumneavoastra si rezultatul dorit
 • Conditii medicale, alergii la droguri si tratamente medicale
 • Utilizarea de medicamente actuale, vitamine, suplimente pe baza de plante, tutun, alcool, droguri, interventii chirurgicale anterioare
 • Optiunile disponibile in chirurgia reconstructiei sanului
 • Rezultatele probabile de reconstructie a sanului si orice riscuri sau complicatii potentiale
 • Deursul tratamentului recomandat de chirurgul plastician , inclusiv procedurile pentru a realiza simetria sanului


Chirurgul poate, de asemenea:

 • Evalua starea de generala sanatate si orice conditii pre-existente sau factori de risc
 • Examina sanii dumneavoastra, si sa ia masuratorile detaliate de dimensiune si forma, calitatea pielii, si de plasare a mameloanelor si areolelor
 • Luati fotografii pentru fisa dvs medicala
 • Discuta optiunile dvs si recomanda o cura de tratament
 • Discutati probabil de reconstructia de san si orice riscuri sau complicatii potentiale

Pregatirea pentru operatie

Inainte de operatie vi se poate cere sa:

 • Efectuati teste de laborator sau o evaluare medical generala
 • Sa luati anumite medicamente sau sa ajustati tratamentul medical actual
 • Sa opriti fumatul inainte de operatie
 • Evitati sa luati aspirina, anti- inflamatorii si suplimente pe baza de plante, deoarece acestea pot creste sangerarea

Instructiunile speciale pe care le veti primi vor cuprinde:

 • Ce aveti de facut in ziua operatiei
 • Utilizarea anesteziei
 • Ingrijirea post-operatorie
 • Documente despre implantul de san (atunci cand este necesar)

Chirurgul plastician va discuta, de asemenea, unde va fi efectuata procedura. chirurgia Reconstructia sanului poate fi efectuata intr-un spital sau intr-un centru medical acreditat.


Ce este reconstructia sanului?

Reconstructia sanului este realizata prin mai multe tehnici de chirurgie plastica care incearca sa readuca sanul la forma, aspectul si marimea aproape normale dupa mastectomie.

Reconstructia sanului poate avea rezultate variabile:

 • Un san reconstruit nu va avea aceeasi senzatie si nu se va simti ca sanul pe care il inlocuieste.
 • Linii inciziilor vor fi mereu prezente pe piept, fie de la reconstructie, fie de la mastectomie.
 • Anumite tehnici chirurgicale vor lasa incizii la nivelul zonei donatoare, de obicei situate in zone mai putin expuse ale corpului, cum ar fi spatele, abdomenul sau fesele.

O nota despre simetrie: In cazul in care un singur san este afectat, poate fi reconstruit. In plus, un lifting de san, precum si reducerea sau marirea sanilor pot fi recomandate pentru sanul opus pentru a imbunatati simetria si pozitia ambilor sani.


Date importante cu privire la siguranta si riscurile reconstructiei sanului

Decizia de a efectua reconstructia sanului este personala.Va trebui sa decideti daca beneficiile vor atinge obiectivele propuse si daca riscurile si eventualele complicatii sunt acceptabile. Chirurgul plastic si/sau personalul medical va vor explica in detaliu riscurile associate cu interventia chirurgicala. Vi se va cere sa semnati formularele de aprobare pentru a se asigua ca ati inteles pe deplin procedurile pe care le veti suferi si orice riscuri sau complicatii potentiale.

Posibilele riscuri ale reconstruciei sanului includ sangerarea, infectia, vindecarea greoaie a inciziei si riscurile anesteziei. Ar trebui sa stiti, de asemenea, ca orice interventie chirurgicala cu lambouri poate include riscul de pierdere partiala sau totala a lamboului si o pierdere a senzatiei atat la nivelul zonei donatoare cat si la nivelul zonei de reconstructie; utilizarea implanturilor prezinta riscul contracturii capsulare si ruperea implantului.

Implanturile mamare nu afecteaza sanatatea sanului. O revizuire atenta a cercetarilor stiintifice efectuate de catre grupuri independente, cum ar fi Institutul de Medicina, nu a gasit nici o legatura demonstrata intre implanturile mamare si bolile autoimune sau alte boli sistemice.

Unde va fi efectuata interventia chirurgicala?

Operatia de reconstructie a sanilor este cel mai adesea efectuata intr-un spital, cu internare de scurta durata, iar medicul Dvs. va folosi probabil anestezie generala.

Unele proceduri de monitorizare pot fi efectuate in ambulatoriu, si poate fi utilizata anestezia locala cu sedare. Aceste decizii se vor baza pe cerintele dumneavoastra specifice de procedura si pe recomandarile medicului Dumneavoastra.Etapele procedurale

Ce se intampla in timpul interventiei chirurgicale pentru reconstructia sanului?

Pasul 1 - Medicamentele sunt administrate pentru confortul dumneavoastra in timpul procedurii chirurgicale. Optiunile includ sedare intravenoasa si anestezie generala. Medicul dumneavoastra va va recomanda cea mai buna alegere pentru dvs.

Pasul 2 - Tehnici de repozitionare a lambourilor musculare, grasimii si pielii pentru a crea sau a acoperi defectul. Uneori, o mastectomie sau radiatiile vor lasa tesut insuficient la nivelul peretelui toracic pentru a acoperi si a sprijini un implant mamar. Utilizarea unui implant mamar pentru reconstructie aproape intotdeauna necesita fie un lambou fie expansiunea tesuturilor.
Un lambou TRAM utilizeaza muschii, grasimea si pielea de pe abdomen pentru reconstructia sanului. Lamboul poate, fie sa ramana atasat pastrand pediculul vascular propriu si de a fi tunelizat prin intermediul peretelui toracic, fie complet detasat, si sa formeze relieful sanului. Alternativ, chirurgul poate alege tehnica lambourilor Diep sau SGAP.
Un lambou latissimus dorsi foloseste muschi, grasimea si pielea de pe spate tunelizate spre zona de mastectomie si ramane atasat la pediculul sau.
Ocazional, Lamboul poate reconstrui relieful sanului complet, dar ofera de multe ori si tesutul muscular necesar pentru a acoperi si a sprijini un implant mamar.

Pasul 3 - Expansiunea tisulara intinde pielea sanatoasa pentru a oferi acoperire pentru un implant mamar. Reconstructia cu expansiunea tesuturilor permite o recuperare mai usoara decat procedurile cu lambouri, dar este un proces mult mai indelungat de reconstructie. Este nevoie de multe vizite de control peste 4-6 luni dupa plasarea expanderului pentru a umple incet dispozitivul printr-o valva interna pentru a extinde piele. O a doua procedura chirurgicala va fi necesara pentru a inlocui expanderul in cazul in care nu este conceput pentru a servi ca un implant permanent.

Pasul 4 - plasarea chirurgicala a implantului mamar creeaza relieful sanului. Un implant mamar poate fi o completare sau alternativa la tehnici de lambou. Implanturile cu silicon sau saline sunt disponibile pentru reconstructie. Chirurgul va va ajuta sa decideti ce este mai bine pentru dvs. Reconstructia, cu un singur implant, necesita de obicei expansiunea tesuturilor.

Pasul 5 - tehnici de specialitate pentru a crea mamelonul si areola. Reconstructia sanului este completat printr-o varietate de tehnici care reconstituie mamelonul si areola


Recuperarea mea

Dupa interventia chirurgicala vor fi aplicate bandaje la nivelul inciziilor. Un bandaj elastic sau sutien de sprijin va reduce edemul si va sprijini sanul reconstruit. Un tub mic, subtire pot fi temporar plasat sub piele pentru a se scurge orice exces de sange sau lichid. O pompa de durere poate fi, de asemenea, utilizata pentru a reduce nevoia de narcotice.

Vi se vor da instructiuni specifice care pot include: Cum sa aveti grija de zona operata, medicamente care se aplica local sau se administreaza oral pentru a ajuta vindecarea si pentru a reduce riscul de infectie,grija pentru starea generala de sanatate si controlul ulterior la medical curant.

Nu uitati sa intrebati chirurgul plastic despre ceea ce va puteti astepta in timpul perioadei de recuperare; unde voi fi dusa dupa interventia chirurgicala?; ce medicatie mi se va prescrie dupa operatie?; Voi avea pansamente / bandaje dupa operatie? Cand vor fi eliminate? Vor exista scurgeri? Pentru cat timp? Cand pot face baie sau dus? Cand pot relua activitatea normala? Cand voi reveni la control?

Vindecarea va continua timp de cateva saptamani, edemul va scadea, forma sanului se va inbunatatii. Continuati sa urmati instructiunile chirurgul plastician si sa veniti la controale programate.

Rezultatele si perspectivele

Rezultatele finale ale reconstructiei sanului dupa mastectomie pot ajuta la reducerea impactului fizic si emotional dupa mastectomie. De-a lungul timpului, cicatricile se vor imbunatati, cu toate ca ele nu vor disparea complet. Exista compromisuri, dar cele mai multe femei simt ca acestea sunt mici in comparatie cu o imbunatatire mare in calitatea vietii si in capacitatea de a arata si a se simti intreg. Monitorizarea atenta a sanatatii sanului prin auto-examinare, mamografii si alte tehnici de diagnostic sunt esentiale pentru sanatatea dumneavoastra pe termen lung.

Cand te duci acasa

Daca aveti dificultati de respiratie, dureri in piept, sau batai neobisnuite ale inimii, solicitati imediat asistenta medicala. In cazul in care oricare dintre aceste complicatii apar, veti avea nevoie de spitalizare si tratament suplimentar.

Medicina si chirurgia nu este o stiinta exacta. Desi rezultatele bune sunt asteptate, nu exista nici o garantie. In unele situatii, nu poate fi posibil obtinerea rezultatului optim cu o singura procedura chirurgicala si o alta interventie poate fi necesara.

Fii atent!

Urmarirea instructiunilor medicului dumneavoastra reprezinta cheia succesului operatiei. Este important ca inciziile chirurgicale sa nu fie supuse la o forta excesiva, abraziune, sau la miscare in timpul de vindecarii. Medicul dumneavoastra va va da instructiuni specifice despre cum sa aveti grija de dvs.


De stiut

 • Areola: pielea pigmentata din jurul mamelonului.
 • Marirea sanilor: De asemenea, cunoscut sub numele de augmentare mamara; marire a sanilor prin chirurgie.
 • Liftingul de san: De asemenea, cunoscut sub numele de mastopexie; chirurgie pentru ridicarea sanilor.
 • Reducerea sanilor: Reducerea dimensiunii sanilor si lifting prin interventie chirurgicala.
 • Contractura capsulara: O complicatie a interventiei chirurgicale de implant mamar care apare atunci cand tesutul cicatrizat care in mod normal, se formeaza in jurul implantului se strange si strange implantul care devine ferm.
 • Lambou Diep: lambou cu pedicul din artera epigastrica inferioara care ia tesut de la nivelul abdomenului.
 • Zona donatoare: O zona a corpului dumneavoastra de unde chirurgul recolteaza piele, muschi si grasime pentru a reconstrui sanul - de obicei situata in zone mai putin expuse ale corpului, cum ar fi spatele, abdomenul sau fesele.
 • Tehnici de Lambouri: tehnici chirurgicale folosite pentru a repozitiona pielea, muschiul si tesutul adipos, pentru a reconstrui sau acoperi sanul.
 • Anestezia generala: Droguri si / sau gaze utilizate in timpul unei operatii pentru a calma durerea si sa modifica constiinta.
 • Grafting: o tehnica chirurgicala pentru a recrea mamelonul si areola.
 • Hematomul: acumulare de sange sub piele.
 • Sedare intravenoasa: sedative administrate prin injectare intr-o vena pentru a va ajuta sa va relaxati.
 • Lamboul Latissimus dorsi : o tehnica chirurgicala care foloseste muschii, grasimea si pielea tunelizate sub piele si a tesuturilorde la nivelul spatelui pana la san,pastrand pediculul vascular propriu.
 • Anestezie locala: Un medicament injectat direct la nivelul inciziei in timpul unei operatii pentru a calma durerea.
 • Mastectomia: indepartarea intregului san, de obicei, pentru a indeparta o zona canceroasa
 • Lambou SGAP: Lambou croit pe artera gluteala superioara care ia tesut din fesa.
 • Expansiunea tesuturilor: o tehnica chirurgicala pentru a intinde tesutul sanatos si pentru a crea piele noua care sa asigure acoperirea unui implant mamar.
 • Lambou TRAM : De asemenea, cunoscut ca lambou musculo cutan din dreptul abdominal:o tehnica chirurgicala care foloseste muschii, grasimea si pielea de pe abdomen pentru a reconstrui sanul.
 • Incizie Transaxillara: O incizie efectuate in zona subratului.

Intrebari pentru chirurgul plastic

Utilizati aceasta lista de verificare ca un ghid in timpul consultatiei

 • Sunteti certificat de catre Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania?
 • Unde ati fost instruit in domeniul chirurgiei plastice?
 • Cati ani de formare aveti chirurgie plastica?
 • Sunteti acreditat de Colegiul Medicilor pentru a efectua aceasta procedura?
 • Sunt un bun candidat pentru aceasta procedura?
 • Ce asteaptari aveti de la mine pentru a obtine cele mai bune rezultate?
 • Unde si cum se va efectua procedura?
 • Ce tehnica chirurgicala este recomandata pentru mine?
 • La ce perioada de recuperare ma pot astepta, si ce fel de ajutor voi avea nevoie in timpul recuperarii mele?
 • Care sunt riscurile si complicatiile asociate cu procedura?
 • Cum sunt complicatiile manipulate?
 • Care sunt optiunile mele, daca sunt nemultumita de rezultat?
 • Aveti fotografii demonstrative inainte si dupa operatie pentru a vedea daca rezultatele pot fi rezonabile pentru mine?
sus