Sunt acoperite operațiile estetice de asigurarea medicală?
Chirurgia estetică nu este acoperită de asigurarea medicală din sistemul național de asigurări de sănătate.
Poate chirurgia estetică să fie suportată și de către copii?
Există multe situații în care o intervenție chirurgicală pentru copii este benefică și clinic indicată atât din motive de sănătate fizice dar și psihologice. Totuși, pentru acest gen de operații este necesar acordul părinților, dar și o perioadă de gândire între consultații. Orice specialist chirurg pune interesul copilului pe primul plan și ia în considerare și dacă acordul parental este rațional, dacă copilul este suficient de matur, analizează starea acestuia de sănătate și stabilește dacă ar fi mai bine să aștepte până la vârsta adultă.
Cât de mult mă va costa această procedură?
În sistemul medical de stat, costul intervențiilor chirurgicale reconstructive este, în general, decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Costul operațiilor estetice este întotdeauna metoda de selecție când vine vorba de chirurgie plastică în sistem privat. Prețurile pentru aceeași procedură pot varia foarte mult între medicii specialiști. Printre factorii ce pot influența costul unei intervenții se numără experiența chirurgului, tipul de procedură și aparatura ultilizată de clinică sau spital, tipul de anestezie etc.
Cât durează recuperarea după o operație estetică?
Perioada de recuperare după o intervenție estetică este diferită, printre factorii care influențează recuperarea numărându-se: factorii genetici și ereditari, sexul, vârsta, calitatea pielii. În funcție de complexitatea intervenției, perioada de recuperare variază între 2 zile și 3 săptămâni.
Cum trebuie să mă pregătesc înainte de o operație estetică?
Împreună cu doctorul specialist, pacientul va face o serie de analize implicite, iar dacă se va opta pentru o anestezie generală, atunci pacientul nu va mânca sau bea nimic în ziua operației sau va respecta indicațiile medicului anestezist.
La ce ar trebui să mă aștept în cadrul primei vizite la doctorul plastician?
În cadrul primei vizite, medicul va explica procedura pe care o doriți, vă va ajuta să vizualizați rezultatele și vă va informa asupra riscurilor. Deși complicațiile sunt rare, toate intervențiile chirurgicale, în special cele care implică anestezie, suportă niște riscuri.
Este chirurgia estetică sigură?
Ca în orice tip de chirurgie, pot apărea complicații și reacții adverse. Puteți reduce șansele de risc și complicații prin consultarea unui specialist chirurg plastic care este calificat și acreditat pentru a efectua intervenții chirurgicale estetice invazive în mod corespunzător. De asemenea, este important să verificați dacă intervenția chirurgicală este efectuată într-o unitate acreditată.
Este vreo diferență între chirurgia plastică, cea estetică și cea reconstructivă?
Chirurgia Plastică include și Chirurgia Estetică, și Chirurgia Reconstructivă. Chirurgia plastică reconstructivă restaurează forma sau funcția unei părți a corpului afectată de diverse afecțiuni, defecte din naștere sau traumatisme, iar chirurgia plastică estetică (adesea numită și "cosmetică") include proceduri chirurgicale și non-chirurgicale care îmbunătățesc aspectul fizicului la alegere. Un medic chirurg plastic stagiar completează în medie 3000 de proceduri pe parcursul formării sale, iar aproape două treimi din ele sunt din sfera chirurgiei estetice. În fapt, chirurgul plastician utilizează atât competențele cosmetice, cât și cele reconstructive, pentru a oferi rezultatul optim pentru fiecare pacient, indiferent de circumstanță.
Cum se diferențiază un Chirurg Plastic Specialist de alți medici?
În prezent, în România este legal pentru orice doctor cu diplomă medicală să practice chirurgia. În schimb, Chirurgul Plastic Specialist se diferențiază prin faptul că are studii chirurgicale și formare profesională de lungă durată si prin faptul că este specializat în chirurgie estetică, dar și reconstructivă. Un chirurg plastic specialist este acreditat de către Colegiul Medicilor din România și de Asociația Chirurgilor Plastici din România.