Poți fi femeie din nou!

Pentru că, în fiecare an, luna octombrie simbolizează luna de luptă împotriva cancerului de sân, Asociația Chirurgilor Plastici din România lansează campania „Poți fi femeie din nou!”. Prin această inițiativă, ACPR își propune să crească gradul de conștientizare a faptului că femeile care au suferit mastectomii din cauza cancerului de sân, totale sau parțiale, își pot reface echilibrul fizic și psihic prin reconstrucția gratuită a sânilor.

Datorită Subprogramului de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, susținut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), orice pacientă care îndeplinește criteriile de eligibilitate poate fi un candidat pentru reconstrucția GRATUITĂ a sânului, inclusiv cu proteze siliconice. Programul este un mare pas înainte în tratarea modernă și complexă a pacientelor care suferă o mastectomie pentru cancer de sân. ACPR consideră că se pot aduce îmbunătățiri acestui program prin includerea inclusiv a decontării materialelor consumabile folosite în operațiile de reconstrucție cu implante/expandere.

Criterii de eligibilitate

Criterii de includere a candidatelor

1. Să figureze în listele de asigurați ale CNAS
2. Evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară. Această evaluare este făcută de medicul oncolog curant și este absolut necesară pentru începerea operației de reconstrucție de către chirurgul plastician.

Criterii de excludere a candidatelor:

1. Protocol terapeutic oncologic ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv
2. Afecţiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor interdisciplinare contraindică intervenţia sau anestezia generală.

În momentul de față, Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare se desfășoară în 19 spitale de stat din întreaga țară. Iată lista unităților medicale:

 • Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;
 • Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arsenie" Bucureşti;
 • Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;
 • Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri "Steaua" Bucureşti;
 • Spitalul Militar de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" Bucureşti;
 • Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti;
 • Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti;
 • Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti;
 • Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov;
 • Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;
 • Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa;
 • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;
 • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" Iaşi;
 • Spitalul Clinic Judeţean Oradea;
 • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş;
 • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara;
 • Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara;
 • Institutul Regional de Oncologie Iaşi;
 • Spital Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

În măsura în care își manifestă intenția, și alte clinici, inclusiv cele private se pot înscrie în acest subprogram al CNAS, cu condiția sa aibă contract cu CNAS.

Reconstrucția mamară cu implant siliconic este una dintre metodele reconstructive cele mai facile atât pentru chirurgii plasticieni, dar mai ales pentru paciente, de aceea este preferată atunci când situația locală o permite.

Cum se stabilește tipul de reconstrucție

Împreună cu pacienta, chirurgul plastician stabilește ce metodă de reconstrucție aplică, alegand-o pe cea mai adecvata. În cazul alegerii metodei reconstructive cu implant, este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic (chimioterapic si radioterapic) să fi trecut suficient timp astfel încât țesuturile locale să aibă o calitate care să permită operația de reconstrucție. Este bine de stiut ca reconstrucția se poate începe în același timp cu rezecția oncologică, pentru că expanderul/implantul nu impieteaza tratamentul ulterior citostatic sau radioterapia.
În fiecare an, în România, există 8000 de femei care suferă mastectomii parțiale sau totale. În Statele Unite, in jur de 40% din ele își fac reconstrucție.

Cum decurge procesul de reconstrucție cu implant, care sunt etapele, cât durează

1. Consultul. Este gratuit, se face în cadrul spitalului, se alege metoda de reconstrucție cea mai bună, în colaborare cu pacienta.
2. Operație pentru implantarea expanderului. Puțin invazivă, durează aproximativ o ora. Recuperarea totală se face cam după o săptămână, din care primele 1-3 zile sunt petrecute în spital.
3. După aproximativ două săptămâni, începe procesul de umflare a expanderului. Aceasta presupune 5-8 vizite la spital, procesul este neinvaziv, se face prin folosirea unei seringi cu care se introduce ser în balonul expander. Procedura durează cam două luni.
4. În funcție de caz, optional, se mai poate aștepta o perioadă pentru definitivarea procesului de expandare, apoi urmează scoaterea expanderului și introducerea implantului. Se fac într-o singură intervenție, durează cam o oră.
5. Reconstructia mamelonului si areolei mamare, precum și simetrizarea sânilor. În prezent, această etapă NU este inclusă în este inclusa in nomenclatorul de operații decontate de CNAS, dar ACPR va încerca sa propună includerea ei între operațiile decontate.

Întreg procesul de reconstrucție durează între 12 și 18 luni.