Despre chirurgia plastica

Chirurgia plastică are două componente principale: chirurgia plastică reconstructivă, ce restaurează forma sau funcția unei părți a corpului afectată de diverse afecțiuni, defecte din naștere sau traumatisme și chirurgia plastică estetică (adesea numită și "cosmetică") ce include proceduri chirurgicale și non-chirurgicale care îmbunătățesc aspectul fizicului la alegere. Deși se vorbește cel mai mult despre chirurgia plastică estetică, activitatea principală a chirurgilor plasticieni este în mare parte reconstructivă, acoperind toate aspectele ce țin de plăgi posttraumatice sau postexcizionale și vindecarea acestora, reconstrucția după malformații congenitale, arsuri etc. Chirurgia estetică ocupă o mică parte din întregul domeniu al chirurgiei plastice, dar la fel de important ca și chirurgia reconstructivă.

Cuvântul "plastic" din denumirea specialității Chirurgia Plastică este derivat din cuvântul de origine grecească "plastikos", care înseamnă "a modela" sau "a da formă". Chirurgia Plastică se referă la modul în care se pot remodela țesuturile organismului, restabilindu-le forma și funcția. Încă de la apariția sa, Chirurgia Plastică a incorporat atât chirurgia reconstructivă, cât și pe cea estetică. Dovezi istorice ale acestor tipuri de proceduri datează de mai mult de patru mii de ani.

Astazi, specialitatea medicală de Chirurgie Plastică include un set cuprinzator și divers de subspecialități, printre care :

• Chirurgia Plastică Reconstructivă
  • Chirurgia Estetică/Cosmetică
  • Chirurgia Mâinii
  • Chirurgia reconstructivă a Sânilor
  • Arsuri
  • Chirurgia reconstructivă a capului și a gâtului
  • Chirurgia cancerelor de piele
  • Microchirurgia Reconstructivă